Al-Kisahnya Bermula????

Assalamualaikum dan selamat petang semua..

Petang ni tiba-tiba teringin nak update blog tentang bermulanya saya dengan Shaklee dari bulan May 2014.
Terlalu baru saya dalam bisness ni tapi alhamdulliah setiap bulan saya mendapat kepuasan kerana tubuh badan saya dan family sentiasa sihat&cergas.Pada mulanya saya tak terfikir nak joint pun tetapi minat itu datang apabila melihat ramai yang memperkatakan produk Shaklee Bagus.

Pada bulan pertama saya membeli stok untuk saya makan sendiri iaitu :-

Set Diet
1) Lecithin
2) Alfafa
3) Herblax

Saya masih ingat lagi , sekiranya mengambil Vitamin ini haruslah minum air masak 3 Liter sehari, jenuh jugalah nak habiskan sebab saya tak suka minum air dan kena pantang ais..huhuhu
Alhamdullilah berkat kesabaran saya berjaya menurunkan berat badan 2kg dalam masa 2 minggu sebab saya ni suka keluar makan gan Cik. Abg Sayang waktu malam, jadi mananye nak diet…tapi nampak perubahan selera makan sebab dahulu bila order makanan mesti habis sepinggan tapi sekarang setengah pinggan pun tak habis..

Apabila saya dah nampak kesan dari pengambilan Vitamin ni, saya terus order ESP,Advance Joint Health,Ostematrik,B-Complek,Chewable C, Vitamin C,Mealshake,Vitamin E,Zinc dan Carotomax.Vitamin tu semua untuk saya , suami dan anak-anak , betul-betul dah macam farmasi rumah saya sekarang, tapi saya tak kisah tentang harga vitamin diatas sebab saya beli tu semua menggunakan duit BONUS dari jualan Shaklee saya untuk bulan pertama dan kedua.

Walaupun demikian saya ada membelikan untuk mak mertua mealshake + Ostematrik + ESP untuk memberikan tenaga dan menambahkan selera makan kerana sakit orang tua, dahulu saya tak sempat untuk memberikan pada arwah mak saya, sebab selepas arwah pergi baru saya joint Shaklee.Sekarang saya tak nak pandang kebelakang lagi dan mahu semua keluarga saya sihat.

Perubahan ketara iaitu selepas kami konsisten ambil vitamin Shaklee untuk 3 bulan, saya lihat anak-anak jarang sekali demam dan saya pun jarang ambik MC, kalau tak sebulan mesti 3 atau 4 kali MC..huhuhu..
Suami pulak setiap kali pergi kilinik kerajaan untuk check penyakit darah tinggi , doktor cakap OK dan appointment  4 bulan sekali, jika dulu setiap bulan tau…Tapi sayalah NURSE dirumah, kalau harap suami memang tak makanlah ubat klinik dan vitamin tu,ininlah dinamakan pengorbanan  seorang ISTERI.

Paling best sekali, kami suami isteri dah stop ambik PONSTAN(ubat tahan sakit) dari klinik, nak tahu tak apa RAHSIANYA?????
Omega,B-Complek dan Ostematrik

Bab kebersihan rumah, suami memang cerewet, satu hari saya pergi Seminar Shaklee di Hotel Sri Petaling, anak sms tanya boleh ke Along guna Basic H mama dalam cabinet untuk mop lantai.Rupa-rupanya Along pernah tengok dalam FB saya tentang kelebihan Basic H ni, saya pun jawap ok tapi cuma titikkan 6 sahaja sebab takut along terlebih guna dan mahal pun ye,,hehehe
Sampai je dirumah saya tanya Along, macamana???sebenarnya saya tanya sebab inilah kali pertama Along kena mengemop dan paling saya terkejut Along jawap, mama senang betul guna Basic H ni sebab cuma sekali mop, lantai dah bersih dan Ayah pun takde marah-marah.Walaupun along bagi jawapan yang best , saya tetap tak percaya, selepas 3 hari saya pulak ambik turn mengemop rumah, memang betul apa yang dicakap oleh Along, walaupun mahal tapi berbaloi dengan hanya 5 titik dan pasti boleh tahan lama.Sampai sekarang masih tak habis sebotol dan mozek dinding dan lantai bilik air pun berkilat.  

Saya betul-betul tak sangka semenjak joint Shaklee , saya telah mengguna semua produk Shaklee walaupun mahal untuk segelintir orang yang bercakap tetapi sebenarnya tapi boleh tahan lama dan amat berkesan jika kita betul-betul ikut cara pemakanannya.  Insyaallah saya akan sentiasa menggunakan produk Shaklee ni dan mahu semua pun sihat seperti saya..

Oklah, setakat ni dulu saya share cerita saya…

Jika berminat boleh hubungi saya :-


Rahasimah Sufar
SID 1135567
019-6998825 (Shima)
Http:www.facebook.com/shimajamal
Http://shimajamal.blogspot.com

TIPS UNTUK ANAK PINTAR

Anak-anak sering demam? Dah bagi makan ubat demam, dah tukar-tukar klinik pun asyik demam je. Meh check apa yang tak kena dengan anak kita.
Sebenarnya anak-anak yang sering demam, selesema dan batuk berulang-ulang kali datang disebabkan tahap sistem imunnya yang rendah. Tambah anak-anak yang duduk kat nursery, sekolah ataupun yang selalu dikelilingi orang ramai. Memang mudah terkena. 
Sistem imun ini membina pertahanan tubuh dan melawan virus dari merosakkan sel-sel tubuh kita dan menyebabkan anak-anak jatuh sakit. Sistem imun pun seperti kereta memerlukan vitamin dan mineral yang cukup setiap hari dari sumber makanan semulajadi supaya mereka dapat berfungsi dengan baik dan mencegah penyakit.
Untuk pengetahuan, antibiotik tidak membantu pun meningkatkan sistem imun. Kerana antibiotik sebenarnya turut memusnahkan kuman baik yang jadi perisai kepada kuman jahat.
Jadi untuk membantu mendapatkan secukupnya khasiat vitamin dan mineral untuk kesihatan anak-anak kita boleh memberikan supplement shaklee yang selamat kepada mereka.
Supplement shaklee tidak memudaratkan kesihatan kanak-kanak kerana 100% semulajadi, tidak mengadungi perasa, pewarna, dan pengawet tiruan serta telah diuji dengan lebih 80,000 ujian termasuk ujian klinikal. Dan yang paling penting produk shaklee diuji ke atas manusia sahaja. Shaklee tidak menggunakan sebarang jenis haiwan dalam uji kaji mereka. 
Apakah suplemen Shaklee yang sesuai untuk anak-anak?

Saya mengesyorkan pengambilan suplemen Meal Shakes dan Omega Guard pada anak-anak di bawah 4 tahun ; dan pada usia 4 tahun (rule of thumb) boleh mula berikan vitamin C chewable…

– See more at: http://shimajamal.blogspot.com

TESTIMONI YANG TELAH BERJAYA DENGAN PENGAMBILAN SET PINTAR
MEAL SHAKE

=>e

Jika berminat boleh hubungi saya :-

Rahasimah Sufar
SID 1135567
019-6998825 (Shima)
Http:www.facebook.com/shimajamal
Http://shimajamal.blogspot.com

 – See more at: http://shimajamal.blogspot.com/#sthash.DRKQ71ew.dpuf

MERAWAT PENYAKIT PSORIASIS

Penyakit Psoriasis merupakan sejenis penyakit  Kulit yang tidak normal , boleh diubati dan cuma berbeza pengambilan Vitamin sahaja.
Jika mahu tips – tips ,sila baca dengan terperinci ye…
.
APA YG PENTING??KONSISTEN DAN DISIPLIN!!

– See more at: http://shimajamal.blogspot.com

Definasi

Psoriasis adalah keadaan kulit yang tidak normal dimana kulit penghidap menebal lebih cepat dari kulit yang normal. Ia adalah keadaan kulit yang tidak berjangkit. Kawasan yang biasa dihidapi adalah kulit kepala, lutut dan siku tetapi boleh juga menjangkiti pada bahagian badan lain termasuk kuku dan tulang.

Tanda-tanda
Ianya berlainan bagi setiap orang dan termasuklah :
• Keguguran sisik pada kulit
• Tompok-tompok merah pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian lain badan.
• Gatal tetapi pada tahap yang berbeza-beza

Jenis-jenis psoriasis
• Paling lazim adalah psoriasis yang bertompok
• Dikalangan kanak-kanak biasanya terdapat guttate psoriasis.
• Jenis teruk yang memerlukan rawatan dihospital dipanggil erythrodermic psoriasis
• Lampin psoriasis
• Pustular psoriasis- adalah bentuk psoriasis yang sangat teruk dimana ia boleh menimbulkan kesakitan.

Komplikasi
Psoriasis boleh menyebabkan arthritis yang dikenali sebagai arthritis psoriatik. Gejala adalah sakit atau bengkak pada sendi. Sendi yang biasanya terlibat adalah:
• Sendi hujung pada jari tangan atau kaki
• Bahagian belakang, pergelangan tangan, lutut atau pergelangan kaki

Rawatan (Bergantung kepada lokasi dan keterukan kulit terlibat)

Krim dan ubatan yang boleh melegakan. Pelembab
• Ia adalah penting untuk menjaga kulit supaya lembap sepanjang masa. Anda seharusnya :
o Menggunakan pengganti sabun contohnya krim akueus atau salap pelembap
o Menggunakan sarung tangan
o Memotong pendek kuku jari tangan dan kaki untuk mengelakkan daripada menggaru supaya kulit tidak rosak

Ubatan dan krim
• Doktor akan memberi ubatan seperti :
o Krim yang berasaskan coal tar ( arang), kortison dan lain-lain jenis pelembap .
o Methotrexate, Neotigason, Cyclosporine and Calcipatriol
o Cahaya ultraviolet dan fototerapi PUVA

Dimana untuk mendapat rawatan?
Pergi ke klinik kesihatan yang berdekatan dan berjumpa kepada doktor anda. Doktor anda akan menilai keadaan anda dan mulakan rawatan yang sesuai. Jika diperlukan anda akan dirujuk kepada pakar kulit bergantung kepada betapa teruk penyakit anda 

Perkara perlu diingati Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Ianya tidak boleh sembuh tetapi rawatan jangka panjang boleh mengawal masalah ini.

CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE BAGI PESAKIT PSORISIS:

NUTRIFERON: sebagai IMMUNE BOOSTER (ambil setiap hari)
BCOMPLEX: mengawal stress. kerana tompokan psorisis akan lebih cepat merebak jika stress. 
GLA : menstabilkan hormon dalam badan
VITAMIN C: supaya kulit tidak menggelupas
collagen powder: melembapkan, dan menolong sel – sel semakin baik
ESP : protein untuk pembentukan sel kulit baru
VIVIX:Bertindak dari peringkat DNA untuk memperbaiki sel dan meningkatkan imuniti tubuh. Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal

[luaran]
herbal blend: sebagai lotion untuk melebapkan kulit
– See more at: http:/shimajamal.blogspot.com
call/sms/w.sapp : 019-6998825 (Shima)

MERAWAT PSORIASIS DENGAN VITAMIN SHAKLEE

Mari kita Ubati segera penyakit  ini dgn shaklee….

Pastikan pengambilan Vitamin dengan  DISIPLIN..sebab bila kita makan ubat dia akan beri penyembuhan yg bersifat sementara….tapi with supplement shaklee dia menyembuh dari dalam dan menghasilkan sel-sel kulit baru yg lebih elok….

PALING PENTING KONSISTEN DAN DISIPLIN!!







Definasi

Psoriasis adalah keadaan kulit yang tidak normal dimana kulit penghidap menebal lebih cepat dari kulit yang normal. Ia adalah keadaan kulit yang tidak berjangkit. Kawasan yang biasa dihidapi adalah kulit kepala, lutut dan siku tetapi boleh juga menjangkiti pada bahagian badan lain termasuk kuku dan tulang.

Tanda-tanda
Ianya berlainan bagi setiap orang dan termasuklah :
• Keguguran sisik pada kulit
• Tompok-tompok merah pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian lain badan.
• Gatal tetapi pada tahap yang berbeza-beza

Jenis-jenis psoriasis
• Paling lazim adalah psoriasis yang bertompok
• Dikalangan kanak-kanak biasanya terdapat guttate psoriasis.
• Jenis teruk yang memerlukan rawatan dihospital dipanggil erythrodermic psoriasis
• Lampin psoriasis
• Pustular psoriasis- adalah bentuk psoriasis yang sangat teruk dimana ia boleh menimbulkan kesakitan.

Komplikasi
Psoriasis boleh menyebabkan arthritis yang dikenali sebagai arthritis psoriatik. Gejala adalah sakit atau bengkak pada sendi. Sendi yang biasanya terlibat adalah:
• Sendi hujung pada jari tangan atau kaki
• Bahagian belakang, pergelangan tangan, lutut atau pergelangan kaki

Rawatan (Bergantung kepada lokasi dan keterukan kulit terlibat)

Krim dan ubatan yang boleh melegakan. Pelembab
• Ia adalah penting untuk menjaga kulit supaya lembap sepanjang masa. Anda seharusnya :
o Menggunakan pengganti sabun contohnya krim akueus atau salap pelembap
o Menggunakan sarung tangan
o Memotong pendek kuku jari tangan dan kaki untuk mengelakkan daripada menggaru supaya kulit tidak rosak

Ubatan dan krim
• Doktor akan memberi ubatan seperti :
o Krim yang berasaskan coal tar ( arang), kortison dan lain-lain jenis pelembap .
o Methotrexate, Neotigason, Cyclosporine and Calcipatriol
o Cahaya ultraviolet dan fototerapi PUVA

Dimana untuk mendapat rawatan?
Pergi ke klinik kesihatan yang berdekatan dan berjumpa kepada doktor anda. Doktor anda akan menilai keadaan anda dan mulakan rawatan yang sesuai. Jika diperlukan anda akan dirujuk kepada pakar kulit bergantung kepada betapa teruk penyakit anda 

Perkara perlu diingati Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Ianya tidak boleh sembuh tetapi rawatan jangka panjang boleh mengawal masalah ini.

CADANGAN SUPPLEMENT SHAKLEE BAGI PESAKIT PSORISIS:

NUTRIFERON: sebagai IMMUNE BOOSTER (ambil setiap hari)
BCOMPLEX: mengawal stress. kerana tompokan psorisis akan lebih cepat merebak jika stress. 
GLA : menstabilkan hormon dalam badan
VITAMIN C: supaya kulit tidak menggelupas
collagen powder: melembapkan, dan menolong sel – sel semakin baik
ESP : protein untuk pembentukan sel kulit baru
VIVIX:Bertindak dari peringkat DNA untuk memperbaiki sel dan meningkatkan imuniti tubuh. Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal

[luaran]
herbal blend: sebagai lotion untuk melebapkan kulit

Alamak!! Jom Ubati segera..huhu..I will try to help mereka yg ada masalah ini dgn shaklee….yg penting must DISIPLIN okey makan supplement ni….sbb jika makan ubat dia akan beri penyembuhan yg bersifat sementara….tapi with supplement shaklee dia menyembuh dari dalam dan menghasilkan sel-sel kulit baru yg lebih elok….
☎019-6998825 (Shima)
SID 1135567
RAHASIMAH SUFAR
#JuniorJutawanSJ
#PengedarShakleePuchong

TIPS UNTUK MENCAIRKAN LEMAK

Mari kita lihat bagaimana Omega Guard shaklee dapat membantu mencairkan lemak dalam badan kita…

Pengambilan yg banyak dan kerap dapat menghasilkan enzim leptin yang semakin berkurangan dalam badan kita mengikut faktor usia yang semakin meningkat.enzim leptin amat diperlukan badan untuk meningkatkan metabolisme badan dan menjadikan proses kitaran badan kita sempurna.jadi tiada istilah,berat badan meningkat sebab faktor usia…no…no…no…sebenarnya berat badan meningkat,kerana badan kita yang semakin kehilangan nutrisi disebabkan peningkatan usia…bagaimana untuk mencegahnya?? supplements la jawapannya… untuk memenuhi kembali lohong-lohong nutrisi yang semakin berkurangan…

1) Omega bantu bakar lemak melalui hormon leptin yang terkandung dalam asid lemaknya.Asid lemak bantu tingkatkan hormon leptin dalam badan.bila hormon leptin tinggi, kita akan rasa kurang selera makan dan hormon leptin juga bantu tingkatkan metabolisme badan seterusnya pembakaran lemak berlaku dengan cepat…. suka saya nak kongsikan disini, seorang upline saya yang mengambil 6biji Omega Guard sebagai amalan hariannya… Ajaib memang beliau kurus dari pertama kali saya jumpa beliau beberapa bulan yg lalu. Hanya dalam masa beberapa bulan sahaja!

2)Asid Lemak Omega 3 merupakan ANTI-LIPOGENIC(anti penyimpanan lemak dalam badan).

3)Kandungan asid Lemak DHA dan EPA boleh menurunkan paras insulin. Jadi bila ada pertambahan kalori harian kita,ianya akan dibakar dan bukan disimpan sebagai lemak didalam badan.

KELEBIHAN DAN MANFAAT OMEGA GUARD SHAKLEE….

 Minyak ikan Omega guard shaklee memang yang terbaik dipasaran. Melalui proses penyulingan 3 kali yang mahal bagi memastikan ia tulen dan tiada langsung unsur merkuri atau kandungan logam dalam minyak ikan omega guard shaklee.

1)bagus untuk ibu-ibu mengandung bagi membekalkan DHA dan EPA utk otak bayi…(rujuk jadual diatas) 

2)Meningkatkan imunisasi dan imuniti badan.jarang sakit dan demam.

 3)sangat bagus untuk pesakit jantung dan stroke 

4)membantu pesakit lelah dan astma

 5)melegakan sakit sendi.

Jika berminat boleh hubungi :-

019-6998825 (Shima)

http://shimajamal.blogspot.com

ESP TERBAIK

Bulan ni pasti semua akan perkatakan tentang ESP kan????

Jom baca sikit info dibawah ni ye…..

Apa itu ESP?
-Protein soya yang berkualiti tinggi. Didatangkan dalam canister dan berbentuk serbuk. Tiada trial pack. ESP boleh dibancuh dengan minuman kegemaran seperti milo, horlick, susu atau buah yang dikisar bersama. ESP baik dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi.

2. ESP dengan Alfalfa mana bagus untuk susu ibu? 
Protein membantu pembentukan sel dan merupakan kandungan yang penting dalam susu ibu. Alfalfa juga mengandungi protein tapi dalam kuantiti yang sedikit. Kedua-duanya bagus untuk ibu dan kesannya adalah mengikut individu masing-masing. Juga ikut budget. Alfalfa lebih murah berbanding ESP. Yang penting, kekerapan penyusuan harus setiap 3-4 jam dan sehingga payudara dikosongkan, barulah peningkatan susu berkesan.

3. Berapa harga ESP?
Sila hubungi 019-6998825 (Shima) utk mendapatkan harga istimewa

4. Berapa lama tahan harga satu canister ESP? 
Dengan pengambilan 3 sudu sehari, ESP boleh bertahan sehingga 1 bulan setengah.

5. Siapa yang tidak boleh ambil ESP? 
Individu yang mempunyai masalah buah pinggang dan kesukaran memproses protein tidak digalakkan. 

6. Apa rasa ESP? 
ESP Shaklee berperasa Soya.

7. Jika saya order hari ini, bila saya boleh terima?
InsyaAllah penghantaran mengambil masa 1-2 hari bekerja.

8. Jika dah amik alfalfa masih perlu protein ke? 
Boleh mengambil kedua-duanya jika berkemampuan. Alfalfa dan protein mengandungi banyak kebaikkan lain lagi yang berbeza.

9. Apa kebaikkan lain ESP?
Membantu pembentukan sel baru. Baik untuk individu yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan Bagus untuk kesihatan dan kecantikan kulit dan rambut.Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak jadi boleh share dengan anak yang setahun ke atas dan seisi keluarga.Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan.

10. Bagaimana nak order ESP?
Walk in ke cawangan Shaklee atau sms/w.sapp : 019-6998825 (Shima) untuk mengetahui harga istimewa.

#pengedarsahshaklee  
#SID1135567  
call/sms/w.sapp:019-6998825 (Shima)
shimajamal.blogspot.com