PENYAKIT HMFD KAKI,TANGAN DAN MULUT

Penyakit HMFD Kaki, Tangan dan Mulut        (Hand, Foot & Mouth Disease)

Penyakit tangan, kaki, dan mulut atau “hand, foot, and mouth disease” (HFMD) adalah jangkitan yang sangat menular. Ia disebabkan oleh virus dari genus Enterovirus, yang paling biasa adalah “coxsackievirus”. Virus ini boleh tersebar dari orang ke orang melalui hubungan langsung melalui tangan yang tidak dibasuh atau permukaan yang tercemar dengan najis. Ia juga boleh dihantar melalui air liur, najis, atau rembesan pernafasan orang yang dijangkiti.
CEGAH HFMD

PENTING BASUH TANGAN DAHULU

Penyakit tangan, kaki, dan mulut dicirikan oleh lepuh atau luka di mulut dan ruam pada tangan dan kaki. Jangkitan ini boleh menjejaskan semua peringkat umur, tetapi biasanya berlaku pada kanak-kanak yang berusia di bawah umur 5 tahun. Secara amnya, keadaan ini membawa simptom ringan yang bertambah pulih dengan sendirinya dalam beberapa hari.
TANDA TANDA HFMD

TANDA-TANDA PENYAKIT HMFD-KAKI

PENYAKIT HMFD

TANDA-TANDA PENYAKIT HMFD-TANGAN

TIPS HMFD

TANDA-TANDA PENYAKIT HMFD-MULUT

 

Apakah Penyebab Penyakit HFMD

Penyakit tangan, kaki, dan mulut sering disebabkan oleh virus “coxsackievirus”, yang paling biasa merupakan “coxsackievirus” A16. “Coxsackievirus” adalah sebahagian daripada sekumpulan virus yang disebut enterovirus. Dalam beberapa kes, jenis enterovirus lain boleh menyebabkan penyakit tangan, kaki, dan mulut. Enterovirus 71 juga merupakan sejenis virus yang boleh mengakibatkan penyakit hfmd yang mungkin menyebabkan komplikasi yang lebih serius.

Virus boleh disebarkan dengan mudah dari orang ke orang.

Anda atau anak anda mungkin menjangkiti penyakit tangan, kaki, dan mulut dengan orang yang dijangkiti melalui:

 • Air liur
 • Cecair dari lepuh
 • Najis
 • Titisan pernafasan disembur ke udara selepas batuk atau bersin
 • Tangan yang tidak dicuci
 • Permukaan yang mengandungi jejak virus.
Apakah Tempoh Berjangkit Untuk Penyakit HFMD
Apabila terdedah kepada virus, individu yang mengalami tanda-tanda dalam tempoh satu hingga tiga hari. Mereka menjadi paling berjangkit semasa minggu pertama penyakit tersebut. Walaubagaimanapun, virus itu boleh terus disebarkan selama satu hingga tiga minggu dalam rembesan pernafasan (air liur dan / atau hidung) dan dalam najis selama dua hingga lapan minggu selepas jangkitan awal.

Apakah Rawatan Penyakit HFMD

Dalam kebanyakan kes, penyakit hfmd boleh sembuh tanpa rawatan dalam tempoh tujuh hingga 10 hari. Rawatan utama penyakit hfmd adalah untuk melegakan simptom demam dan sakit tekak. Antibiotik tidak disyorkan dalam rawatan penyakit virus ini. Intravena imun globulin (IVIG) telah diuji sebagai terapi untuk pesakit yang teruk atau pesakit tua yang mengalami sistem imun yang lemah. Antara rawatan lain untuk penyakit hfmd termasuk:

 • Ubat atau preskripsi “over-the-counter” untuk melegakan lepuh dan ruam
 • Ubat tahan sakit, seperti acetaminophen atau ibuprofen, untuk melegakan sakit kepala
 • Ubat sirap atau “lozenges” untuk meredakan sakit tekak

Sesetengah rawatan di rumah juga boleh memberikan bantuan untuk membantu gejala penyakit tangan, kaki, dan mulut. Anda boleh mencuba rawatan berikut untuk membantu gejala lepuh menjadi kurang mengganggu:

 • Menyedut ais atau popsikel.
 • Makan ais krim atau “sherbet”.
 • Minum minuman sejuk.
 • Elakkan buah sitrus, minuman buah-buahan, dan soda.
 • Elakkan makanan pedas atau masin.
 • Berkumur menggunakan air garam di dalam mulut juga boleh membantu melegakan kesakitan yang berkaitan dengan lepuh mulut dan luka pada kerongkong. Lakukan ini beberapa kali sehari atau sekerap yang diperlukan.

Sekiranya gejala yang anda alami menjadi semakin teruk atau tidak bertambah baik, anda harus berjumpa dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang secukupnya supaya komplikasi yang serius dapat dielakkan.

Anda juga boleh mendapatkan nasihat di laman www.doctoroncall.com.my.

 

 

2 Responses to “PENYAKIT HMFD KAKI,TANGAN DAN MULUT”
 1. Latifah Kadir 30 July 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.