TIPS UNTUK WATER FILTER

Tips memilih penapis air (water filter) yang jimat,berbaloi dan selamat…
Memang diakui, penapis air yang ada di pasaran sangat banyak, hinggakan tidak diketahui jenamanya, asal – usulnya dengan pelbagai tawaran harga. Namun, ia masih penapis air. Saya menggunakan jag penapis air Shaklee sahaja. Penapis air Murah berbanding penapis air yang pernah saya pakai sebelum ini dan sesuai dengan gaya hidup saya yang ringkas dan banyak berjalan.

Ianya sangat mudah kerana ia hanya perlu diganti 1 sahaja penapis setiap 4 bulan sekali jika saya menggunakannya dengan kerap.

Saya hadiahkan juga kepada ibu mertua kerana sesuai dengan kudratnya dan boleh dibawa ke bilik tidur.

Berbalik kepada fungsi penapis air yang kita beli dan pilih, kita seharusnya faham apa sepatutnya bahan yang perlu ditapis oleh penapis tersebut. Kadangkala, penapis air yang ada di pasaran menapis sehingga tiada langsung zat mineral di dalam air yang telah tertapis tersebut. Sedangkan, air sangat mustahak untuk sistem tubuh. Jadi, kalau semua zat mineral sudah tiada, air tersebut hanya berfungsi sebagai penghilang dahaga sahaja. Sedangkan fungsinya sebagai bendalir tubuh terbantut. Betapa rakyat Malaysia ini sangat peka dengan kesihatan. Maklumlah, air merupakan medium utama merebaknya penyakit berjangkit. Namun, air juga merupakan medium merawat penyakit.

Hinggakan terdapat juga penapis air yang berskala besar diletakkan di luar rumah. Jika rumah yang mempunyai tangki air, penapis air seperti itu sangat merbahaya. Ia menjadikan tangki air anda time bomb.Ini kerana, air yang telah ditapis dan tidak berklorin, menyebabkan bakteria atau virus berkembang biak tanpa kawalan. Bayangkan tangki rumah anda terdedah dengan bahaya bakteria daripada tikus atau beburung.

Terdapat penyakit bawaan tikus seperti kencing tikus di mana mediumnya ialah air dan virus H1N1 daripada burung. Justeru, cukuplah sekadar penapis air berskala kecil yang diletakkan di pili dapur. Pastikan juga, apabila siap ditapis, air tersebut tidak disimpan melebihi 24 jam dikuatiri tidak selamat untuk digunakan.

Seharusnya, anda perlu faham sifat klorin. Ia bersifat meruap. Jumlah klorin yang dimasukkan ke dalam air yang dirawat adalah mencukupi dan sesuai untuk kegunaan isi rumah. Jika anda tidak mempunyai penapis air, cukup sekadar didihkan air dan guna air tersebut. Sudah pasti, klorin akan meruap akibat proses peningkatan haba ketika proses memasak air. Penggunaan penapis air, memerlukan kaedah pembersihan yang berjadual. Itu sebab saya hanya menggunakan penapis air Shaklee sahaja kerana, ia mobile, mudah diurus dan kurang penyelenggaraan.

Kelebihan Jag Penapis Air Shaklee:

1)ringan dan mudahalih
2)mudah penyelenggaraan
3)terdapat meter limit untuk penyelenggaraan
4)penapis yg boleh ditukar dengan amat mudah
5)rasa air yg bersih dan sedap

Key point : 
1. Jangan gunakan penapis air berskala besar di luar rumah , jika rumah anda menggunakan tangki air.

2. Fahami tugas dan fungsi penapis air yang anda pilih.

3. Minum air yang telah ditapis dalam tempoh 24 jam bagi memenuhi jaminan kebersihan air.

4. Selalu menyelenggara penapis air di rumah. Jangan biarkan ia tanpa sebarang penyelenggaraan.

5. Jika anda sibuk dan tidak mempunyai masa untuk menyelenggara, pilih penapis air yang mudah diselenggara atau pakai buang.

6.Buat jadual pembersihan penapis air. Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat untuk semua.

Anda sudah faham kenapa anda perlukan Penapis air berskala kecil??

BERMINAT??

CALL/SMS/W.SAPP: 019-6998825 (SHIMA)

ATAU

BOLEH TERUS SHOPPING ONLINE, HANYA CLICK DAN BARANG SAMPAI DEPAN PINTU..

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=7278d0d386dcc62e9c1bd86449fd41de

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.